Кулінарія

Пиріжки в духовці з зеленою цибулею і яйцем! Рецепт здобного дріжджового тіста для несолодкої випічки!

Сьогодні знову печемо пиріжки в духовці з начинкою із зеленого лука і відварених яєць на основі здобного дріжджового безопарного тіста для будь несолодкої випічки.

Вимішувати тісто, як звичайно, буду в міксері, хоча його також можна замісити руками, а ще з допомогою хлібопічки або ручного міксера з насадками “гак” для густого тесту.

Список інгредієнтів для 15 пиріжків

ТІСТО:

  • 130 г теплого молока
  • 15 г свіжих дріжджів (або 5-6 г сухих)
  • 25 р цукру
  • 1/4 ч. л. солі
  • 1 яйце + 1 білок
  • 60 г сметани
  • 50 г вершкового масла
  • 25 г рослинної олії
  • 400 г борошна

НАЧИНКА:

  • 200 р зеленого цибулі
  • 5 відварених яєць
  • 50 г вершкового масла
  • Сіль, перець за смаком

ДЛЯ ЗМАЩУВАННЯ:

  • 1 жовток
  • 1 ст. л. молока
  • 15 г вершкового масла

Наливаємо в чашу міксера 130 г теплого молока і додаємо 15 г свіжих пресованих дріжджів, якщо будете використовувати сухі – беріть 5-6 р. Злегка перемішуємо і додаємо 25 г цукру, 1/4 ч. л. солі, вбиваємо 1 ціле яйце, крім цього ще 1 яйце я розділила на білок і жовток – жовток використовуємо для змащування пиріжків, а білок відправляємо в чашу.

Туди ж додаємо 60 г сметани, густого кефіру або йогурту, виливаємо 50 г розтопленого, але не гарячого вершкового масла і 1 ст. л. рослинного масла, а ще пів-ложки залишимо для обминки. Висипаємо в чашу 400 г заздалегідь просіяного борошна, встановлюємо насадку “гак” і вимішуємо тісто на малій швидкості приблизно 7 хвилин.

Злегка змащуємо стіл маслом, викладаємо тісто і округляємо його. Ось таке м’яке і не забите тісто повинно вийти.

Змащуємо чашу маслом, кладемо в неї тісто, накриваємо плівкою, кришкою або мокрим рушником і ставимо в тепле місце для підйому і збільшення в обсязі мінімум в 2-3 рази.

Поки тісто підходить, приготуємо начинку. Ставимо сковороду на плиту і викладаємо 50 г вершкового або рослинного масла. Нарізаємо великий пучок соковитого зеленого цибулі вагою близько 200 р.

Відправляємо його в сковороду, перемішуємо і злегка обсмажуємо на невеликому вогні до м’якості цибулі. Тим часом рубаємо ножем або натираємо на крупній тертці варені яйця. Кількість яєць на ваш розсуд – оптимально від 3 до 5 штук. Зелену цибулю можна не обсмажувати, а просто нарізати його, влити гаряче масло, посолити і добре розім’яти ложкою, потім додати яйця і перемішати. При такому способі приготування начинка буде мати більш виражений гострий смак і цибульний аромат.

Як тільки цибулю на сковороді став м’яким, вимикаємо плиту, додаємо подрібнені яйця, додаємо за смаком сіль і трохи чорного перцю. Начинку перемішуємо і перекладаємо в миску для остигання, вона повинна охолонути до кімнатної температури.

За бажанням в начинку можна додати будь-яку свіжу зелень або відварний рис.

З цих продуктів виходить рівно 400 г начинки, що оптимально для цієї кількості тесту.

А тим часом ось так добре підійшло тісто – воно стояло в закритій духовці при температурі 30°C протягом 1 години.

Стіл злегка присипаємо борошном, викладаємо тісто і розбираємо на 15 шматочків вагою по 50 р. Формуем з них рівні кульки, накриваємо плівкою і залишаємо на 5-10 хвилин, щоб клейковина борошна розслабилася і тісто відпочило, тоді його легше катати, і воно виходить більш податливим.

Розкачуємо коржі і перевертаємо їх на зворотний бік, тобто гладка сторона буде внизу, а після формування пиріжків, виявиться зверху.

Начинку рівномірно розкладаємо на всі коржі, в середньому виходить по 25-26 р начинки на кожен пиріжок.

Відразу беремо деко, застелене папером для випічки або силіконовим килимком. Як зазвичай ліпимо пиріжки і вкладаємо їх швом вниз на відстані один від одного. Тісто у ліпленні дуже приємне і комфортне, навіть якщо не подпылять стіл борошном.

Відправляємо пиріжки на расстойку – у мене в духовці все ті ж 30°C.

Підходили пиріжки 35 хвилин.

Дістаємо їх і відразу ж перемикаємо духовку на 180°C, нехай нагрівається.

Тим часом приготуємо мастило для красивого колера пиріжків. Жовток, який ми залишали, ретельно розмішуємо і додаємо 1 ст. л. молока. Наносимо мастило на добре підійшли пиріжки – робіть це акуратно, щоб не осадити повітряне тісто.

Як зазвичай, залишаємо змащені пиріжки на 10 хвилин, щоб мастило встигла підсохнути і тільки потім відправляємо в розігріту до 180°C духовку на другий або третій знизу рівень.

Випікаємо на режимі верхній і нижній нагрів без конвекції протягом 22-25 хвилин.

Готові пиріжки дістаємо з духовки і поки вони ще гарячі змащуємо розтопленим вершковим маслом, так вони стануть ще м’якше і придбають приємний вершковий аромат.

Даємо пиріжкам відпочити хоча б 10 хвилин і можна запрошувати всіх до столу. Пиріжки виходять дуже смачні, м’які, повітряні, тісто як пух, дуже хороший рецепт!

З цього ж тіста виходять чудові пироги, рулети, кулеб’яки, сосиски в тісті, пиріжки та закусочні булочки з різними наповнювачами!

Готуйте із задоволенням, експериментуйте, міняйте начинки і у вас кожен раз буде виходити нова і незмінно смачна домашня випічка!

Сподіваюся, цей рецепт тіста стане одним з ваших улюблених!

Бажаю всім удачі у приготуванні і приємного апетиту!

Подивіться й інші мої рецепти на цю тему:

Якщо залишилися питання обов’язково подивіться відео-рецепт

Якщо вам сподобався цей рецепт, ставте і пишіть свої відгуки!

Підписуйтесь на мій Дзен канал

Всі мої відео-рецепти дивіться на каналі YouTube